Skip to main content

HANDICAP VERLAGEN IN HET BUITENLAND?

Sinds 2015 kun je ook de score die je gelopen hebt op een buitenlandse golfbaan, gebruiken voor het verlagen je handicap. Dus ben je tijdens je golfvakantie in vorm? Dan kun je met je gelopen kaarten ook je handicap verlagen. In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten en wat de regels zijn voor het inleveren van je buitenlandse scorekaarten.

 

Alleen scorekaarten uit EGA-landen

Er is één voorwaarde om de scorekaarten te mogen inleveren: de kaarten moeten gespeeld zijn in één van de EGA-landen (zie het lijstje onderaan de pagina). Dus wanneer je met vakantie gaat naar Spanje of Portugal kun je je scores gewoon invoeren in het systeem van je vereniging. Maar ook als je aan de grens woont, bijvoorbeeld bij Duitsland of België, dan kun je de qualifying kaarten die je speelt in Duitsland of België gewoon in Nederland inleveren.

Let op dat de baan Qualifying is

Naast het vereiste dat de golfbaan in een EGA-land moet liggen, moet de golfbaan ook officieel gemeten zijn en een course en slope rating hebben. Dit kun je vooraf navragen bij de golfbaan. Net zoals in Nederland moet de scorekaart worden voorzien van een sticker (of stempel) van de golfbaan om aan te geven dat je de scorekaart onder qualifying condities hebt gespeeld. Je kunt de score van de buitenlandse qualifying kaart zelf invoeren in het systeem van je vereniging, maar je moet een buitenlandse scorekaart ook fysiek inleveren bij je golfclub. Je kunt altijd even bellen of je de kaart ook kunt inscannen en opsturen.

Waar moet een Qualifying kaart aan voldoen?

Als je op een buitenlandse golfbaan een qualifying scorekaart loopt, moet de kaart dus aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • de golfbaan moet lid zijn van een buitenlandse Federatie die is aangesloten bij de European Golf Association (EGA) (zoek dit dus vooraf goed uit!)
  • de golfbaan moet officieel zijn gemeten en een officiële course en slope rating hebben
  • de marker die jouw kaart ondertekent heeft minimaal het een EGA-clubhandicap 54
  • handicje speelt individueel Stableford, individueel Strokeplay of individueel tegen Par,
  • door een sticker of een stempel wordt de scorekaart door de golfbaan aangemerkt als qualifying

Waar moet ik mijn buitenlandse qualifying kaarten inleveren?

Als je hebt gespeeld kun je de qualifying kaarten uit het buitenland inleveren bij de handicapcommissie van je club. De handicapcommissie verwerkt deze kaarten.

Maar zelf je buitenlandse Qkaart invoeren kan ook!
Met de komst van het WHS en de vernieuwde app GOLF.NL is het nu ook heel makkelijk om rondes die je in het buitenland hebt gespeeld te registreren en mee te laten tellen voor je handicap. Handig!

Het werkt als volgt: klik in het hoofdscherm onderin op 'Golfen' en vervolgens op 'Nieuwe scorekaart'. Klik daarna onderin het scherm op 'Buitenlandse baan? Maak hier je kaart aan.' In het volgende scherm zijn er een aantal gegevens die je moet invullen om de 'Buitenlandse scorekaart' in te dienen. Selecteer de datum, het land, de baan, de lus (indien nodig), aantal holes en de tee (bijvoorbeeld wit, rood, blauw etc.).

Ook worden de course rating (CR), de slope rating (SR) en de Par van de baan gevraagd. Deze gegevens kun je vinden op de handicaptabellen van de baan die je speelt (of vraag het even bij de receptie als je het niet kan vinden). In de toekomst komen deze gegevens ook te staan in een wereldwijde database.

Geef ook aan of de buitenlandse scorekaart die je invoert qualifying is (en dus meetelt voor je handicap). Als de scorekaart qualifying is moet je ook een marker selecteren. Dit hoeft niet iemand te zijn met een account van de app GOLF.NL - alleen een naam volstaat.

Als laatste voer je het aantal stablefordpunten (STB) in. Voor het invoeren van binnenlandse scorekaarten worden stablefordpunten niet meer gebruikt bij de berekening van een dagresultaat en een handicap, maar voor buitenlandse scorekaarten voorlopig nog wel (omdat de baangegevens van alle golfbanen - en vervolgens alles tees/lussen - ter wereld, zo'n 33.000, nog niet centraal zijn opgeslagen). Het aantal stablefordpunten is dus nodig om het dagresultaat te berekenen. Klik vervolgens op 'Indienen' om de kaart in te dienen. En klaar ben je. Als je handicap wijzigt door de kaart, zie je dat vanzelf in de app.

Meer weten over de Golf.nl app? Lees dan de BLOG van Golfacademie Nederland.

Lijst van EGA-landen waar spelers een buitenlandse qualifying kaart kunnen spelen

 

EGA-landen

   

Albanië

Hongarije

Polen

Andorra

Ierland

Portugal

Armenië

Israël

Roemenië

Azerbeidzjan

Italië

Rusland

België

Kazachstan

Schotland

Bulgarije

Kroatië

Servië

Cyprus

Letland

Slovenië

Denemarken

Liechtenstein

Slowakije

Duitsland

Litouwen

Spanje

Engeland

Luxemburg

Tsjechië

Estland

Macedonië

Turkije

Finland

Malta

Wales

Frankrijk

Noorwegen

IJsland

Georgië

Oekraïne

Zweden

Griekenland

Oostenrijk

Zwitserland

 

  • Hits: 1574