11 TIPS OM EEN AUTO TE HUREN
Op vakantie met het vliegtuig betekent dat je op je vakantielocatie waarschijnlijk graag een auto wilt huren. Je wilt immers van het vliegveld naar de bestemming, tijdens de vakantie de omgeving verkennen en niet te vergeten, je wilt verschillende golfbanen bezoeken. Toch zorgt het onderwerp “auto huren” bij mensen nogal eens voor een hoop stress. Niet nodig! Met onze checklist en nuttige tips, huur jij veilig een auto en geniet je heerlijk van alle vrijheid tijdens je golfvakantie..
- Huur vanuit Nederland
- Kies een verhuurbedrijf met all-inclusive formule
- Boek slim: op je tijd letten is geld besparen
- Houd je creditcard bij de hand
- Kies een auto die ruim genoeg is
- De huurprijs is niet alles wat telt
- Full-full of full-empty regeling
- Navigatie-systeem huren?
- Klopt het huurcontract?
- Let op bij afhalen en inleveren
- Neem het noodnummer mee
1. HUUR VANUIT NEDERLAND
Op je bestemming een auto huren is vaak goedkoper, maar de taal kan een barrière vormen voor het maken van goede afspraken. Je weet immers nooit of de medewerker goed Engels spreekt en of het uiteindelijk wel goedkoper is dan online vanuit Nederland boeken.
Het belangrijkste is dat je de tijd neemt om een goede verhuurder uit te zoeken. Het voordeel van grote internationale autoverhuurders is dat je de auto vooraf in Nederland kunt boeken via een Nederlandse website met ook een Nederlandse klantenservice die je kunt bellen. Zo heb je alle tijd om de voorwaarden rustig en zorgvuldig door te lezen in je eigen taal. Huur je auto bijvoorbeeld via Sunny Cars.
2. KIES EEN VERHUURBEDRIJF MET ALL-INCLUSIVE FORMULE
Google op auto-huur en je krijgt magisch lage tarieven. Pas op! Vaak zit hier een groot bedrag bij aan eigen-risico als je schade krijgt aan de auto. Niet doen dus! Niemand zit te wachten op onvoorzien kosten.
Daarom bieden de betere verhuurders standaard all-in prijzen. Oftewel: een onbeperkt aantal kilometers, standaard WA-verzekering tot € 7,5 miljoen (afhankelijk van het verhuurbedrijf), schadeverzekering voor schade door eigen schuld, diefstalverzekering, terugbetaling van je eigen risico en dekking voor glas-banden-bodem en dakschade. Je weet dus precies waar je aan toe bent, zonder vervelende verrassingen.
3. BOEK SLIM: OP JE TIJD LETTEN IS GELD BESPAREN
Bij het reserveren van je huurauto, geef je op hoe laat je de auto ophaalt en hoe laat je de auto weer inlevert. Als je aankomsttijd 12:00 uur is en je de auto een week huurt, boek dan vanaf 12:30 uur op dag 1 tot 12:30 op dag 8. Je betaalt dan netjes 7 volle dagen.
Boek je namelijk op dag 1 vanaf 12:30 uur tot bijvoorbeeld 15:00 uur op dag 8, dan rekent de verhuurmaatschappij een volle dag extra. Je betaalt dan dus 8 volle dagen huur in plaats van 7 dagen en tweeëneenhalf uur. Natuurlijk ben je hierbij afhankelijk van je vliegtijden, maar soms loont het om een uurtje eerder je auto in te leveren.
En ga je maar een paar dagen? Vergelijk dan ook de huurprijs van die paar dagen met die van een week. Een huur van acht dagen kan goedkoper zijn dan een kortere huur, omdat verhuurbedrijven doorgaans werken met weekprijzen. Je huurt dan gewoon voor 8 dagen en brengt je auto na 6 dagen weer terug als je naar huis gaat.
4. HOUD JE CREDITCARD BIJ DE HAND
Veel verhuurders vragen om creditcardgegevens bij de huur van een auto. De creditcard wordt naast de betaling van het huurbedrag gebruikt als garantie voor de borg, het eigen risico (als je dat hebt), eventuele schade en verkeersboetes. Je machtigt de verhuurder hiermee om achteraf extra gemaakte kosten af te schrijven als je bijvoorbeeld te hard hebt gereden en boetes hebt opgelopen.
Veel mensen vinden het vervelend om een verhuurder op deze manier te machtigen. Ergens is dat logisch, maar bij veel grote internationale verhuurders is het de enige manier om een auto te huren. Maar als je huurt bij betrouwbare partijen, met een lage borg, hoef je je eigenlijk nooit zorgen te maken.
En wil je zonder creditcard een auto reserveren? Dan heeft Sunny Cars de Geen Waarborg Service.
5. KIES EEN AUTO DIE RUIM GENOEG IS
Op websites van verhuurbedrijven kun je kiezen uit verschillende categorieën auto’s’, van small en economy tot SUV en fullsize. Als je op de prijs let, is het verleidelijk te kiezen voor een kleine auto. Maar let op! Als je met een gezin van 4 personen en een paar flinke koffers aankomt en je auto blijkt toch iets kleiner dan gedacht… dan gaat de verhuurder goed aan jou verdienen voor een upgrade. Vooraf de juiste maat auto kiezen, is dan ook veel voordeliger.
6. DE HUURPRIJS IS NIET ALLES WAT TELT
Een auto met een lage huurprijs, hoeft na 2 weken vakantie toch niet de voordeligste auto te blijken. Waarom? Als je veel rijdt of bijvoorbeeld door heuvelachtig gebied, gaat ook het verbruik van de auto tellen. Een wat sterkere auto rijdt dan vaak wat zuiniger en dus wat voordeliger. Denk dus goed na waar je de auto voor gaat gebruiken.
7. FULL-FULL OF FULL-EMPTY REGELING
Natuurlijk haal je de auto op met een volle tank. Bij veel maatschappijen mag je hem dan vervolgens leeg inleveren. Klinkt aardig, maar dat is het niet. Er zit in de totale kosten vaak een aardig bedrag voor brandstof- en servicekosten. Hoeveel precies is onduidelijk.
Beter is het als de verhuurder werkt met de full/full policy. Je levert de auto dan zelf in met volle tank. Zo betaal je precies de brandstof die je gebruikt hebt. Hoe doe je dat op de laatste dag? Gewoon een tankstation zoeken in de buurt van je inleverpunt of vliegveld.
8. NAVIGATIE-SYSTEEM HUREN?
Het verhuren van een navigatiesysteem is een leuke bijverdienste voor verhuurder, maar dat moet je nooit doen. Zonde van je geld!
Wil je perse navigatie hebben? Neem deze dan mee van thuis. Eenmaal aanschaffen en elke vakantie gebruiken. Maar je kunt ook je smartphone gebruiken. De meeste navigatie-apps bieden de mogelijkheid om de kaarten op je toestel te installeren, zodat je ook kunt gebruiken als je geen internet hebt in het buitenland of gewoon niet teveel geld wilt spenderen.
Vergeet dan ook niet de oplader voor telefoon ????
9. KLOPT HET HUURCONTRACT?
Het meest saaie punt… het checken van het huurcontract. Zorg dat je thuis even de tijd neemt alles door te nemen. Waar je op moet letten? We hebben een checktlijstje gemaakt
10. LET OP BIJ AFHALEN EN INLEVEREN
Controleer bij het ophalen goed of de auto in orde is. Vooral even banden controleren op profieldikte en natuurlijk of de tank vol is.
Heb je een all-risk huur, dan maken schades aan de auto niet uit. Toch vinden veel mensen het een fijn idee bij het ophalen eventuele schades aan de auto altijd al te laten noteren door de verhuurder en desnoods foto’s te maken.
Controleer bij het terugbrengen van de huurauto ook of deze in orde is. Heb je per ongeluk schade? Maak dan foto's van de schade (ook als je verzekerd bent) en laat het aantekenen op het huurcontract (en vraag hiervan een kopie om mee naar huis te nemen). We raden daarom af om de auto buiten kantooruren in te leveren, zeker als er iets aan de auto mankeert.
In een enkel geval worden huurders bij thuiskomst geconfronteerd met schade aan de huurauto waarvan de schadebedragen ineens van de creditcard zijn afgeschreven.
11. NEEM HET NOODNUMMER MEE
Pech of schade is natuurlijk nooit leuk. Al helemaal niet wanneer je contactpersoon van de verhuurmaatschappij niet te begrijpen is vanwege het taalverschil.
Check van tevoren even of de lokale verhuurder een 24/7 hulplijn heeft - bij voorkeur een Nederlandse contactpersoon - die je in een schade- of pechgeval kunt bellen.
Gratis Checklist auto huren buitenland
Huur je een auto in het buitenland? Download dan snel de checklist met alle nuttige aandachtspunten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kun je zorgeloos genieten van je vakantie.
Download hier gratis de Checklist voor het huren van een auto in het buitenland.