Skip to main content

HOEVEEL GOLFBALLEN NEEM IK MEE?

Ga je op golfvakantie dan kies je ervoor om je golfset ter plekke te huren of je eigen set mee te nemen. Maar die keuze heb je ook voor je golfballen. Neem je golfballen uit Nederland mee? Of koop je op je vakantiebestemming golfballen? Wat het beste is tijdens golfreizen, is afhankelijk van een aantal factoren. We zetten ze hierbij op een rij.

 

Wat kost het meenemen van eigen golfballen?

Ga je met de auto op vakantie, dan is het gewicht van een paar golfballen in je bagage niet zo belangrijk. Maar ga je met het vliegtuig, dan telt elke golfbal mee. Een golfbal weegt 45,93 gram, dus een doos van 12 golfballen is al ruime een halve kilo bagage (551,16 gram). Hecht je aan een specifieke bal voor je golfspel, dan loont het de moeite in elk geval een aantal van deze ballen mee te nemen.

Reken daarbij altijd goed uit hoeveel banen van 18 holes je wilt spelen en hoeveel ballen je daarvoor nodig hebt. Houd er rekening mee dat je op buitenlandse banen vaak 2 x zoveel ballen kwijtraak als op je eigen bekende golfbaan in Nederland.

Je kent de baan minder goed waardoor je course management minder goed zal zijn en buitenlandse golfbanen zijn vaak heuvelachtiger dan Nederlandse banen. Hierdoor hebben veel Nederlandse golfers nog wel eens moeite met de continu ongelijke liggingen.

Golfballen kopen op je vakantiebestemming

Tegelijk, golfballen kopen op je vakantiebestemming kan ook prijzig zijn. Op elke golfbaan is vaak een proshop waar je golfballen kunt kopen, maar hoe beter (lees duurder) de golfbaan, hoe duurder de spullen in de shop.

Het Nederlandse principe van “lakeballs” in golfshops kennen ze in het buitenland niet altijd. Wel zie in landen zoals Spanje, soms langs toegangswegen van golfbanen lokale verkopers staan met zakjes ballen. Zij zoeken ’s avonds op de golfbaan verloren ballen, en verkopen die weer aan golfers.  Gemiddeld kun je een zakje van 25 golfballen kopen voor € 20,-.

Het nadeel is dat je vooraf nooit weet of er iets te koop is en waarom wat de kwaliteit van de golfballen is. Vind je dat niet zo belangrijk? Dan kan het kopen van golfballen langs de weg een voordelige optie zijn.

Leuk weetje: Wat voor effect heeft temperatuur op mijn golfbal?

Het klinkt raar, maar hoe hoger de temperatuur, hoe verder je golfbal vliegt. De temperatuur heeft veel invloed op hoe ver een bal vliegt en performt. Hoe warmer het is, des te meer afstand en grip. Dat heeft te maken met de weerstand die de bal ondervindt van warme lucht. Het klinkt gek, maar hoe meer weerstand, hoe verder de bal vliegt voordat het de grond raakt (carry). De dimpels op een golfbal hebben meer grip op de warme lucht en zorgen dus voor meer carry. De rubberen buitenlaag heeft met warmer weer een ander voordeel: meer velocity. De golfbal zal met warmer weer meer indeuken bij balimpact en hierdoor sneller van het blad gelanceerd worden. Een derde reden waarom je met een golfbal verder slaat bij warm weer is de bounce zodra de bal de grond raakt. De golfbal is door het warme weer meer elastisch en zal hierdoor een grotere bounce hebben zodra het de grond raakt.

De optimale temperatuur voor een golfbal ligt tussen de 21 en 32 graden. Met koud weer (10 graden of minder) zal een zachte bal met een lagere compressie beter performen dan een harde bal. Enerzijds door het verlies van grip op de bal, anderzijds doordat de hoge compressie ervoor zorgt dat de bal met koud weer minder afstand heeft door verlies van velocity en weerstand.

Een golfbal tijdens een officiële wedstrijd opwarmen mag niet volgens de R&A (decision 14-3/13.5). Als je je golfballen vooraf opwarmt en bijvoorbeeld in een warme doek in je tas bewaart, dan mag dat wel.

 

  • Hits: 1397