Inspiratie en onafhankelijk advies van PGA Golfprofessionals 

Alle reisorganisaties hebben hun voorwaarden aangepast aan de huidige Covid-situatie, zo kun je zorgeloos boeken. Meer weten?

Kan ik in het buitenland golfen met hcp 54?

Als je in Nederland je GVB en hcp 54 hebt behaald, ben je lid geworden van de NGF. De Nederlandse Golf Federatie. Je hebt dan je (digitale) NGF- pasje ontvangen met je handicap. Dit is een EGA-handicap. EGA staat voor European Golf Association. Dat betekent dat het handicap systeem gebruikt wordt in heel Europa en dat je dus ook met jouw NGF-pas en handicap kunt golfen in Europa.

golfreizen golfen buitenland

Je kunt zelfs Qualifying kaarten lopen tijdens je golfvakantie in Spanje en daarmee je handicap verlagen. Dat komt doordat er in Europa gewerkt wordt met hetzelfde handicapsysteem. Een handicapsysteem maakt het mogelijk dat spelers van verschillend niveau toch min of meer eerlijke wedstrijden tegen elkaar kunnen spelen. Een handicapsysteem geeft bovendien objectief aan of je als golfer vooruit gaat (of achteruit gaat …), het handicapgetal drukt je speelsterkte in een cijfer uit. 

Let op; sommige banen vragen in het buitenland een lagere handicap dan 54. Bijvoorbeeld voor heren 32, en voor dames 36. Deze informatie vindt je altijd op de website van de golfbaan.

Handicapranking: Amerika versus Europa

Maar hoe zit dat met Amerika? Is een Amerikaan met handicap 16 even goed als een Nederlander met handicap 16? Nee, maar het is moeilijk om te zeggen wie beter is. Dat komt omdat de Amerikanen een ander handicapsysteem hebben dan wij in Europa.

Verschillen

In Amerika tref je net als hier op elke baan een slagentabel aan die vertelt wat je playing handicap op die baan is (‘hoeveel slagen je krijgt’). Sterker nog, het course-ratingsysteem, waarvan slagentabellen een afgeleide zijn, is door de Amerikanen bedacht en wij hebben het overgenomen. Maar het handicapcijfer van een Amerikaanse speler komt op een andere manier tot stand. Simpel samengevat werkt het in Amerika zo:

  • Een Amerikaanse handicap is gebaseerd op de beste tien scores in de afgelopen twintig ronden. In Europese landen wordt je handicap bepaald door alle ingeleverde scores.
  • In Amerika wordt aangemoedigd dat je elke score inlevert voor je handicapberekening, ook van zeven holes in de avonduren met wat vrienden, zelfs van een matchplayronde. (Bij matchplay maak je natuurlijk niet elke hole af; Amerikanen mogen op die holes dan toch een score invullen, namelijk "het aantal slagen dat al gedaan is plus, naar het beste oordeel van de speler, het aantal slagen dat de speler zou doen in meer dan de helft van de gevallen als de speler verder had gespeeld van de plaats waar de bal is opgeraapt". Een schatting dus.) Tot voor kort mochten Amerikanen zelfs de scores van rondjes in hun eentje opgeven voor hun handicap, rondjes zonder markers of andere getuigen dus, maar dat is dit jaar afgeschaft. In Europa gelden alleen scores gemaakt in strokeplay-, stableford- en tegen par-wedstrijden.
  • Wat het Amerikaanse systeem tot slot onderscheidt, is het onderdeel "equitable score control": per hole geldt een maximum score gebaseerd op je speelsterkte. Een Amerikaanse speler met handicap 25 kan bijvoorbeeld nooit meer dan een 8 maken op een hole. Hij maakt in werkelijkheid misschien een 10, maar voor zijn handicapberekening is het een 8. Dus tenzij deze Amerikaan een officiële strokeplay-ronde speelt, kan hij na acht slagen op een hole de bal oppakken. (Wat doet denken aan stableford waarbij je de bal kunt oppakken als er geen punten meer zijn te behalen; een score hoger dan een netto double bogey is een streep.)

Overeenkomsten

Het Europese en Amerikaanse systeem verschillen net iets van elkaar en je kunt erover twisten wie beter is, de Amerikaan of Nederlander met handicap 16. 

Maar wat de systemen gemeen hebben, is dat je handicap pas reëel is als je geregeld scores inlevert. 

Wat de systemen ook gemeen hebben is dat de handicap de potentiële speelsterkte van een speler weergeeft en niet zijn gemiddelde score. Het is dus zowel in Amerika als in Nederland heel normaal dat je geregeld je handicap niet speelt.

Wereldwijd

Wereldwijd zijn er in totaal zes handicapsystemen: het Amerikaanse, Europese, Australische, Brits-Ierse, Australische, Zuid-Afrikaanse en Argentijnse. Ze werken allemaal net wat anders en de handicaps van spelers uit deze regio’s zijn dus niet goed te vergelijken. Welk systeem het beste is, daarover kun je eindeloos discussiëren. 

De Amerikanen hebben in 2015 aangekondigd dat ze één nieuw wereldwijd handicapsysteem willen maken, een mix van de beste elementen van alle systemen. Maar daar horen we de laatste tijd weinig over, het is de vraag of het ooit gaat lukken.

Afdrukken

Jumbo golf travelbags

 travelbag

 

Bekijk het actuele aanbod

Jumbo golf bagboy

 bagboy

 

Bekijk het aanbod van Jumbo Golf

GVB halen bij Golfacademie Nederland

golfacademie nederland gvb halen

Golfacademie Nederland small

 

google-site-verification=OArFVvpJXIgl7hIX42W0Vuww7WSTvQ6nKJ1wCngLqzQ TML